Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Holandsko a Belgie - zájezd nejen za tulipány a větrnými mlýny

Každým rokem na jaře se CK Osvěta vydává se svými klienty obdivovat rozkvetlé Holandsko. Aby byl program pestřejší, v programu je i sousední Belgie.

První zastávkou Belgie je královské město Brusel, kde vedle královského paláce obdivujeme i katedrálu, galerii sv. Umberta a Grand Platze, tedy hlavní náměstí obdélníkového tvaru obklopené cechovními domy ze 17.-18. století. Místní o něm říkají, že je nejhezčí v Evropě. Nedaleko něj je bájná kašna - soška “Manneken Pis“, tedy čurajícího chlapečka, kterému panovníci z celého světa přivážejí darem národní kroje až je z nich dnes celé muzeum. V parku nedaleko centra Bruselu stojí opravené a nablýskané Atomium - molekulární stavba, unikát své doby a pozůstatek Expa 1958. Stavba je 110 m vysoká, má 9 propojených 18-metrových koulí, prostředkem vede výtah až do vyhlídkové restaurace na samotném vrcholu.

Naše cesta pokračuje do Antverp, romantického města na břehu řeky Šeldy vlévající se do Severního moře. Antverpy jsou přístavním městem, kde působil známý malíř Rubens a v  jejich centru naleznete krásnou katedrálu Panny Marie s překrásnou zvonkohrou na věži. Je zde také hrad z 9. století, kde sídlil krutý vladař, který všem lidem, kteří neplatili daně, nechal useknout ruku. Odtud také název města Hand verfen - „zahodit ruku“ = Antverpy.

Belgie má další kouzelná města, např. Gent, Bruggy, atd., ale my spěcháme po rovinatých dálnicích do Holandska. Tato země je zcela jiná, než všechny ostatní z celé Evropy. Nachází se až 6 metrů pod úrovní moře (nejvyšší vrchol je cca 500 m) a hlavně směrem na sever lidé neustále zápasí s mořem a musí denně přečerpávat pískem prosakující vodu zpět do moře. Toto bývalé mořské dno přeměňují Holanďané v úrodnou půdu, tzv. poldry. Na těchto umělých polích se dnes mezi kanály a větrnými mlýny pase nesčetné množství ovcí, koz a koní. Svoji roli hraje i teplé podnebí ovlivněné Golfským proudem, protože i když jste na severu, příliš zimy si zde neužijete. Více jak 800 let trval boj Holanďanů s mořem, než se podařilo vybudovat mohutné hráze, nahrnout písečné duny, vybudovat mořské elektrárny a zamezit tím katastrofám záplav v podobě průniku mořské vody do vnitrozemí. Říká se, že bůh stvořil člověka a ten zase Holandsko - Niederland.

Lidé jsou zde nesmírně pracovití a budují houževnatě svoji zemi. Představují ji např. v  miniaturním městečku Madurodam nedaleko Haagu. Vše je zde originálně vybudováno v poměru 1:25. Vydáte-li se podél celého holandského pobřeží, najdete zde největší přístavy světa, např. Rotterdam nebo Amsterdam. Vyrostla zde lázeňská a turistická města u moře jako Scheweningen, Noordwijk, Zandvoort, kde se dokonce mezi písečnými dunami jezdi i formule 1.

Holanďané si moc dobře uvědomují, že je neuživí jen rozvinutý průmysl, mohutná lodní nebo zámořská letecká doprava, ale vsadili vše na to, co jim písečné podloží půdy může nabídnout. Už od 16. stol. začali pěstovat cibuloviny, později vybudovali mohutné skleníky na květiny a zeleninu a rozšířili chov skotu do celé země. Dnes jsou místní pěstitelé a jejich dobře organizované firmy největšími dodavateli květin, cibulovin, stromků, ale i třeba zeleniny do celého světa. Svědčí o tom i návštěva největší evropské květinové burzy v Alsmeeru nedaleko Amsterdamu. Denně sem naveze více jak tisíc kamionů květinové zboží, které se přímo před vašimi zraky prodává elektronicky do celého světa. Co bylo včera tam, je následující den v každém supermarketu či v každé ulici v České republice.

Chcete-li ale navštívit největší expozici květin ve volné přírodě, musíte se vydat do oblasti Lisse, kde je nejvíce tulipánových polí a světoznámá zahrada Keukenhof rozprostírající se na 32 hektarech. Najdete zde vysázené záhony tulipánů, narcisů, hyacintů, skleníky s  orchidejemi a ostatními květinami. Na poznání tohoto komplexu nevídané krásy a vůní musíte stejně tak jako na tulipánové pole vycestovat do Holandska jen v dubnu, maximálně do poloviny května, neboť pak se vše zavírá a tulipány a jiné cibuloviny posečou kombajny. V  této době také můžete navštívit 30-kilometrovou trasu květinového průvodu Blumencorsa, což představuje 50 alegorických vozů dekorovaných květinami, doprovázených mažoretkami a pěti skupinami holandské hudební kapely.

Při cestování po Holandsku můžete ochutnat místní specialitu, což jsou šťavnaté steaky. U moře si pochutnáte na fritovaných krevetách, langustách, mušlích a popř. uzeném úhoři nebo herinkovi - to je speciálně upravený slaneček. Nejznámější sýry goudu a eidam zakoupíte na věhlasných trzích v Alkmaaru.

Můžete si také projet skanzeny z 18. stol., např. u Zaandamu nebo Volendamu, kde v každém domě vystavují a nabízejí tradice Holandska, jako např. suvenýry, dřeváky, výrobu sýrů. Můžete navštívit i mohutné větrné mlýny a podívat se, jak se pomocí nich řezalo dřevo, mlela křída či obilí nebo jak splňovaly funkci přečerpávání vody.

To nejhlavnější nás ale ještě čeká. Je to návštěva hlavního města Amsterdamu. Z poklidného venkova, kde se na loukách pase skot mezi vodními toky a větrnými mlýny se přesuneme do divokého města. Holandsko je cyklistickou zemí, což dokazují tisíce kol, které jsou zde opřené o zábradlí kolem grachtů - kanálů, které jsou tu vrstevnicově postaveny od 13. století. Celkem je jich 200 km a po několika z nich se můžete projet výletní lodí.

V Amsterdamu žije cca 80 národností, domy tu musí být ukotveny až 15 metrovými kůly pod základem. Každá budova má jiný štít a mnohé z nich se naklánějí. Divokost města je umocněna mohutným kolotočem a centrifugou přímo na náměstí Dam, kde pro velký počet lidí někdy ani neprojdete. Hned vedle Damu jsou “ulice červených světel“, tedy uliček lásky. Kolem sedmé hodiny večer se ve výkladních skříních objevují první polonahá děvčata a v noci je zde velmi živo, ale je o strach sem přijít, neboť i zde hrají svojí roli volně dostupné drogy.

Belgie a zvlášť Holandsko jsou země nádherné, spojuje je neustálý boj s mořem, kde se jim daří vítězit. To, co již místní lidé vytvořili, můžeme jen obdivovat - tak jako miliony turistů z celého světa.  

Zájezd do uvedených míst Belgie a Holandska pořádá CK Osvěta pravidelně v květnu, najdete ho také na stránkách www.i-dovolena.cz.

Zápisky z cest  - Josef Sklenář, CK Osvěta

- PR článek -

CK OSVĚTA
Tlustice 186
268 01  Hořovice
314 000 998-9, 311 514 545,
311 513 527

ischia@ck-osveta.cz
www.ck-osveta.cz, www.i-dovolena.cz

Článek byl zobrazen 13 184 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko