Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Leuven se proslavilo univerzitou a pivem

Přibližně 30 kilometrů západně od Bruselu leží městečko Leuven (česky Lovaň), které se proslavilo zejména univerzitou a pak také pivem. Je správním centrem provincie Vlámský Brabant, rozkládá se na území 56,63 kilometrů čtverečních a žije v něm okolo 90 tisíc obyvatel.

Leuven je známé belgické univerzitní město, zdejší Katolická univerzita byla založena již v roce 1425 papežem Martinem V. a je tak nejstarší univerzitou v Belgii a jednou z nejstarších v Evropě. Kvůli sporům mezi vlámským a frankofonním obyvatelstvem musela být univerzita roku 1968 rozdělena na dvě samostatné větve – vlámskou Katholieke Universiteit Leuven, která zůstala v Leuvenu a frankofonní Université catholique de Louvain, která byla zřízena ve městě Louvain-la-Neuve. Toto město bylo založeno v provincii Valonský Brabant.

První zmínka o Leuvenu pochází již z roku 891, z doby, kdy východofranský král a římský císař Arnulf porazil vikinské vojsko. Legenda praví, že právě tuto událost připomínají barvy na vlajce města. Dva červené pruhy s bílým prostředním pruhem mají znázorňovat zkrvavené břehy řeky Dijle po bitvě. Výhodná poloha města na řece Dijle pomohla Leuvenu stát se významným obchodním centrem vévodství. Město se stalo střediskem soukenictví, vyváželo se odtud slavné lovaňské lněné plátno, které je v historických textech zmiňováno již na konci 14. století.

Zlaté období lovaňských dějin nastalo v 15. století, kdy byla založena již zmiňovaná Katolická univerzita, na níž v dnešní době studuje okolo 27 tisíc studentů. Dalším významným obdobím pak bylo 18. století, tedy začal velmi prosperovat místní pivovar. Z něj pak vznikla největší pivovarská společnost na světě s názvem Interbrew, nedávno přejmenovaná na InBev. Pod tuto pivovarskou společnost patří například známý pivovar Stella Artois.

Během první i druhé světové války utrpěl Leuven výrazné škody. V červenci roku 1914 byla například vypálena univerzitní knihovna a zničeno na 300 tisíc vzácných knih a rukopisů. Tehdy shořel také nejstarší známý český překlad Bible – Bible leskovecko-drážďanská. Po první světové válce prošla knihovna rekonstrukcí, která byla financována z amerického dobročinného fondu a také z německých válečných reparací. Během druhé světové války však byla knihovna opětovně poničena požárem, při kterém zmizely další ceněné spisy a vzácné knihy. Poté byla znovu podrobena rekonstrukci. I když byla univerzita i velká část Leuvenu během válek těžce poškozena požáry a bombardováním, podařilo se většinu památek nakonec opravit a uvést do původní podoby.

Za jednu z nejvýznamnějších památek Leuvenu je považována radnice postavená v letech 1439 – 1463, která je typickým představitelem brabantské pozdní gotiky. Její fasádu zdobí 236 soch pocházejících z 2. poloviny 19. století. Krásný je rovněž kostel sv. Petra vystavěný na přelomu 15. a 16. století, v jehož interiéru je k vidění vzácný obraz Poslední přijímání od Dirka Boutse. Také zdejší klenotnice skrývá neuvěřitelné poklady, jako je vzácná gotická soška Panny Marie, která je patronkou místní univerzity a studentů.  V klenotnici je uložena také sbírka obrazů, soch, monstrancí, kalichů a relikviářů.

Dalším významným svatostánkem je kostel sv. Michala. Příjemná je procházka po leuvenských starých čtvrtích, které mají osobitý charakter, a dýchne v nich na vás kouzlo minulosti. Procházet se můžete po dlážděných chodnících, které jsou lemovány domky, z nichž některé pocházejí až ze 13. století. Většinu z těchto domů obývaly zbožné ženy – bekyně, ale dnes v nich najdete luxusní hotely a penziony. Poslední leuvenská bekyně, příslušnice středověkého ženského náboženského hnutí, zemřela v roce 1988. Řada historických objektů slouží potřebám univerzity, jsou z nich ubytovny pro studenty a profesory nebo třeba konferenční centra.

Krásnou stavbou v Leuvenu je zámek Arenberg postavený v 16. století, který je typickou ukázkou cihlové architektury, v níž se snoubí pozdní gotika s renesancí. Rodina hrabat Van Arenberg darovala zámek i s parkem o rozloze 29 hektarů v roce 1916 univerzitě v Leuvenu.

Zajímavé sbírky si můžete prohlédnout v Městském muzeu Van der Kelen-Mertens, které představuje jak současné, tak i starodávné umění. K vidění jsou nejen malby a sochy, ale také fotografie, filmy, design a architektura. Milovníky umění pak potěší především Muzeum umění sídlící v budově postavené podle projektu Stéphane Beela. Stavba vkusně kombinuje původní a moderní architektonické prvky.

Ve městě stojí za návštěvu také botanická zahrada Hortus Botanicus Lovaniensis. Byla založena roku 1738 a je tak nejstarší botanickou zahradou v Belgii. Vlastní rozsáhlou sbírku rostlin, stromů, keřů a ve zdejších sklenících rostou tropické a subtropické rostliny. Oranžerie je místem konání pravidelných výstav.

- jap -

Předchozí články z Belgie:
Hasselt
Národní park Hautes Fagnes
Charleroi - belgická Ostrava
Zvonící Mechelen
Gent – město se slavnou minulostí

Článek byl zobrazen 9 820 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko