Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Lutych - třetí největší město Belgie

Na východě Belgie se rozkládá město Lutych, které je hlavním městem stejnojmenné provincie a významným kulturním centrem Valonska. Zdejší obyvatelé jsou převážně frankofonní a najdete zde proto také jedinou státní frankofonní univerzitu v Belgii, jejíž historie sahá do roku 1817.

Lutych leží v blízkosti hranic s Německem a Nizozemskem, pouhých 25 km od Maastrichtu a 40 km od Cách. V roce 1977 bylo město sloučeno s okolními obcemi Angleur, Bressoux, Chênée, Glain, Grivegnée, Jupille, Lutych, Rocourt a Wandre, také se čtvrtí Sclessin bývalé obce Ougrée a několika ulicemi obcí Ans, Saint-Nicolas a Vottem. Stalo se tak v rámci politiky slučování obcí. Území města tak má dnes rozlohu 69 kilometrů čtverečních a žije zde okolo 200 tisíc obyvatel. V celé městské aglomeraci, kterou kromě Lutychu samotného tvoří ještě obce Ans, Beyne-Heusau, Herstal, Seraing, Fléron, Esneux, Flémalle, Saint-Nicolas a Chaudfontaine, pak žije okolo půl milionu obyvatel. Aglomerace Lutychu je po Bruselu a Antverpách třetí největší aglomerací v Belgii.

Archeologické výzkumy odhalily, že území, na němž dnes Lutych stojí, bylo osídleno před více než 200 tisíci lety. V Římském období zde pak stávala osada. Dějiny města Lutych však sahají do roku 705. Tehdy zde byl zavražděn maastrichtský biskup sv. Lambert. Jeho nástupcem se stal sv. Hubert, který nechal přemístit sídlo jeho biskupství do Lutychu. Sám sv. Hubert se tak stal prvním biskupem lutyšského biskupství. Lutych se roku 1795 dostal do područí Francie a v letech 1815 až 1830 byl součástí Spojeného království nizozemského. V roce 1830 pak proběhla belgická revoluce a Lutych připadl Belgickému království.

V současnosti je Lutych kulturním centrem i centrem vzdělanosti Valonska. Je však také místem s proslulým nočním životem, ke kterému přispívají právě tisíce studentů místní univerzity. Městem od jihozápadu k severovýchodu protéká v délce 12 km splavná řeka Máza. Lutych má tak díky vodním cestám a třem vodním kanálům dobré spojení s Francií, Vlámskem a Nizozemskem. Nejvýznamnějším kanálem je Albertův kanál spojující Lutych s Antverpami. Nachází se zde třetí největší říční přístav v Evropě. 

Lutych ST. Lambert

Centrum města je poměrně malé, dá se tak pohodlně obejít pěšky. Během prohlídky narazíte na několik zajímavých pamětihodností. Staré město se rozkládá okolo Place St-Lambert (Náměstí sv. Lamberta), které prošlo nedávno rekonstrukcí. Srdcem města bývalo po staletí Place du Marché (Tržní náměstí), kterému vévodí Fontaine du Perron (Perónova kašna) mající podobu altánu a je vyzdobena plastikou tří Grácií.

Nejvýznamnější církevní stavbou Lutychu je jistě monumentální Cathédrale St-Paul (Katedrála sv. Pavla). Původně byla ve 13. století vystavěna jako kostel, ale v 19. století byla přestavěna na katedrálu a doplněna věží. Na stavbě se tak prolíná hned několik stavebních slohů. Také interiér je velmi zajímavý, ukrývá spoustu vzácných předmětů, mezi nimiž se nachází například práce od J. Delcoura, předměty ze slonoviny či mobiliář z 19. století. V katedrále sv. Pavla je umístěna hrobka sv. Lamberta.

Lutych

Za prohlídku stojí také Eglise St-Croix (kostel sv. Kříže), který je skvělou ukázkou tzv. halového kostela. Charakterizuje jej trojlodí o stejné výšce, stavba tak připomíná spíše halu než kostel. V blízkosti tohoto svatostánku můžete navštívit dům lutyšského rodáka, skladatele a varhaníka Césara Francka. Na krásném Paláci knížete-biskupa si pak můžete prohlédnout pozdně gotické až renesanční prvky. Palác, který je údajně největší světskou gotickou stavbou na světě, se pyšní také dvěma arkádovými nádvořími. Pozoruhodnou stavbou je i městská radnice zvaná La Violette, nebo Eglise St-Martin (kostel sv. Martina) opatrující v interiéru vzácnou kavalerii. 

Po městě je rozeseta také spousta muzeí, z těch nejzajímavějších jmenujme Musée d´Art Wallon (Muzeum valonského umění) vystavující chronologicky uspořádaná výtvarná i sochařská díla, ale součástí je i sbírka hudebních nástrojů. Neméně atraktivní je Musée d´Armes (Muzeum zbraní), v němž si může návštěvník prohlédnout rozsáhlou kolekci loveckých, sportovních i válečných zbraní. Toto muzeum údajně uchovává jednu z nejvýznamnějších sbírek svého druhu na světě. V Musée de l´Art Religieux et d´Art Mosan (Museum církevního umění a umění regionu povodí Mázy) jsou vystaveny exponáty, které jsou dokladem vývoje církevního umění lutyšské diecéze od středověku až do 20. století. Jednotlivé předměty jsou umístěny v 11 sálech a zastupují umění nejen zdejšího regionu, ale také vlámskou, brabantskou a německou školu umění.

Lutych

Řeku Mázu v Lutychu překlenuje několik mostů, ale nejkrásnější výhled na historické jádro města poskytuje jen Pont des Arches (Obloukový most). Mezi ním a dalším mostem Pont St-Léonard se nachází tradiční pouliční trh La Batte. Pokud byste měli zájem o trochu kultury, můžete navštívit Valonskou operu sídlící v Théâtre Royal (Královské divadlo). Žádný návštěvník Lutychu by neměl vynechat výstup na citadelu, která byla vystavěna na vyvýšeném místě na okraji města a poskytuje nádherný výhled na celé údolí řeky Mázy. Dostat se k ní můžete pěšky po schodišti nebo vyjet autem. V současnosti slouží citadela jako kasárna. 

- jap -

Další články z Belgie
Leuven - univerzitní město 
Hasselt 
Národní park Hautes Fagnes 
Charleroi - belgická Ostrava 
Zvonící Mechelen

Článek byl zobrazen 9 788 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko