Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Brusel není jen Atomium

Brusel je nejen hlavním městem Belgie, ale často bývá také označován jako „hlavní město Evropy“. Svou zásluhu na tom mají důležité instituce jako je NATO, Evropská unie, Euratom či CECA, které právě zde mají své sídlo. Toto kosmopolitní město je jednou z mála oficiálně dvojjazyčných metropolí, kde se mluví dvěma úředními jazyky – francouzsky a nizozemsky.

Brusel se rozkládá na řece Senně v samotném srdci Belgie a je obklopen bujnou zelení, parky a lesy. Je to město kontrastů, kde se vedle významných architektonických památek tyčí také moderní novodobé stavby. Metropole je národnostně velice pestrá, setkat se zde můžete s občany více jak 120 národností a údajně každý třetí obyvatel města nepochází z Belgie. Přestože zde dnes žije přes jeden milión obyvatel, není metropole přelidněná a život v ní je snesitelný. Je to způsobeno hlavně díky velkému množství parků, část Bruselu navíc přechází do hustého lesa Foret de Soignes, který hraničí s Waterloo.


Foto: Náměstí Grand Place

Město je významným mezinárodním centrem, neboť zde sídlí nejvyšší úřady Evropské unie. Má velký politický význam, pravidelně zde zasedají také výbory Evropského parlamentu, Rada Evropské unie, Evropská komise a Hospodářský a sociální výbor.

Když se řekne Brusel, mnoho lidí si jako první jistě vybaví jeho symbol, kterým se stala stavba Atomia. Jde o mnohonásobně (přesněji 165 miliardkrát) zvětšený model molekuly železa postavený z oceli a hliníku, jehož celková výška činí 102 metrů. Atomium situované do Heyselského parku bylo vystavěno v roce 1958 podle návrhu inženýra André Waterkeyna pro účely 2. Světové výstavy EXPO 58. První Světová výstava se zde konala již v roce 1935. Stavba je tvořena devíti navzájem propojenými koulemi o průměru 18 metrů, v nejvyšší kouli se pak nachází panoramatická restaurace. Bez Atomia by dnes již Brusel nebyl pravým Bruselem.


Foto: oblouk Palais du Cinquantenaire

Dalším významným symbolem Bruselu je soška „čurajícího chlapečka“ neboli Manneken Pis, která byla vytvořena již v 17. století. Místní obyvatelé mu říkají důvěrně Julien. Chlapeček se může pochlubit asi 800 miniaturními oblečky, do kterých je oblékán při významných a slavnostních příležitostech. Nejstarší kroj pochází již z roku 1698. Zájemci si je mohou prohlédnout v městském muzeu Broodhuis Grand Place. Dnešní soška však již není originál, ten byl zničen v roce 1817 vězněm Antoinem Lycasem. Nedlouho potom však byla z bronzu odlita replika, která zdobí kašnu na rohu Stoofstraat a Eikstraat dodnes.

Historickým jádrem města a nejvýznamnějším architektonickým celkem v Belgii se stalo Náměstí Grand Place (Grote Markt), jemuž dominuje gotická radnice z 15. století. Na její 96 metrů vysoké věži je umístěna socha svatého Michaela, který je patronem Bruselu. Stojí zde také cechovní domy, které byly vybudovány na místě těch původních, jež byly roku 1695 zničeny francouzskými děly. Každý z domů má jiné průčelí, ale přesto spolu tvoří harmonický celek. Celé náměstí je pro svou jedinečnost od roku 1998 zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO.


Foto: Náměstí Grand Place

Na kopci Coudenberg stojí klasicistní budova Královského paláce z 18. století, která je i dnes sídlem Belgického krále. Palác je obklopen královskými zahradami se skleníky Serres van Laken vytvořenými architektem Victorem Hortou. Ve stylu Ludvíka XVI. pak bylo vystavěno Královské náměstí. Ve městě se nachází řada významných muzeí a galerií, z těch nejvýznamnějších jmenujme alespoň Muzeum starého umění a Muzeum moderního umění, Muzeum voskových figurín, Královské muzeum armády a dějin vojenství či Svět automobilů.

Překrásnou církevní stavbou je katedrála sv. Michala a Guduly postavená ve stylu brabantské gotiky v 13. – 15. století. Na jejím místě původně stával románský kostel sv. Michala z roku 1010. Dnes je tato katedrála hlavním bruselským chrámem. Za vidění stojí také budova parlamentu, bývalý Palais de la Nation a Kongresový palác. V roce 1880 byl při příležitosti oslav 50. výročí belgické nezávislosti otevřen Parc du Cinquantenaire s obloukem Palais du Cinquantenaire.

Velmi přitažlivou turistickou atrakcí se stal park Mini Europe, kde je k vidění více než 300 zmenšenin významných evropských budov. Tato návštěva se bude líbit především dětem, stejně tak jako subtropický plavecký areál Océade s krytými a venkovními vodními plochami, množstvím skluzavek a 140 metrů dlouhým tobogánem, který je nejdelší v Belgii.

Čím dál většímu turistickému zájmu se v poslední době v Bruselu těší původně dělnická čtvrť Marolles, která je plná hospůdek, vetešnictví, trhovců, pouličních prodejců a bohužel také prostitutek. Významnou památkou této části města je kostel Saints Jean Etienne aux Minimes. Ten byl postaven na místech, kde dříve stál vyhlášený nevěstinec. Navštívit zde můžete také muzeum významného vlámského malíře Pietera Brueghela, který ve čtvrti Marolles po dlouhou dobu žil a tvořil.

Brusel je rovněž velkým lákadlem pro gurmány. Belgičané totiž milují jídlo, proto zde najdete na každém kroku některou z vyhlášených restaurací, kde máte možnost ochutnat zdejší kulinářské speciality. Nejznámější podniky jsou roztroušeny kolem náměstí Grand Place. Při návštěvě města nezapomeňte zabrousit do uličky Vismarkt nedaleko náměstí, kde se tísní jedna rybí restaurace vedle druhé. V zemi se také ve velkém pije pivo, kterého se zde vaří několik set druhů a je velmi kvalitní. K Belgii neodmyslitelně patří i Belgické pralinky a skvělá čokoláda značek jako Leonidas či Godiva.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 20 092 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko