Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Objevte Antverpy

Jeruzalém západu, Rubensovo město, centrum diamantového průmyslu, město módy a designu, dějiště Olympijských her… město historie a umění, plné inspirace pro každého. To všechno jsou Antverpy, město nedaleké, a přitom poměrně vzdálené zájmu turistů.

Antverpy jsou se svými přibližně 464 000 obyvateli druhým největším belgickým  městem a mají druhý největší přístav v Evropě. I když leží pouhých padesát kilometrů od Bruselu, většina cizinců přijíždí právě jen do hlavního města „Evropy“, a na výlety do okolí už jim nezbývá čas. I když leží mimo klasické turistické trasy jsou velmi dobře dostupné. Zatím sem lítají i přímé linky, do budoucna se ale na místním letišti s mezinárodní dopravou nepočítá, především pro krátkou a celkově špatně řešenou přistávací dráhu. To však neznamená žádný problém, Brusel je letecky propojený s celým světem a odtud už se pohodlně dopravíte do Antverp nejdéle během jedné hodiny jakkoliv, jednou z možností je například příměstký vlak.

Návštěva Antverp je pro každého turistu zárukou dobré volby. Je to skutečně pozoruhodné město, opředené nejen zajímavou a bohatou historií, ale i přitažlivou současností. Jeho slavná éra odstartovala v polovině 15. století, kdy se Antverpy staly jedním z hlavních přístavů a obchodních center. V té době se zde usadili bohatí přistěhovalci z celého světa - obchodníci, malíři nebo židovští brusiči diamantů. Antverpy bohatly, stavěly se nádherné paláce, chrámy, sousoší. Dodnes tu můžete obdivovat nejkrásnější ukázky evropského náboženského baroka, gotické chrámy a katedrálu. Obrovský rozmach trval přes sto let, potom Nizozemci uzavřeli Šeldu a přístav se vylidnil. Znovu ožil až roku 1863, kdy se Antverpy opět staly významným evropským přístavem, kterým jsou dodnes. Obrazem nové prosperity jsou obrovské doky, které jsou rozsáhlejší než zbytek města. Dosud zde ale stojí i staré doky, které pro jejich kouzlo obsadili módní návrháři. Jejich studia si tu můžete prohlédnout a pokud budete chtít více informací, zakončete procházku v Muzeu módy zvaném Mo Mu.

Centrum Antverp není příliš velké, a je tu vše po ruce. Dominantou města je gotická katedrála na nábřeží Šeldy zasvěcená Panně Marii, která byla dostavěná roku 1523. Její stavba trvala 269 let. Monumentální katedrála je dlouhá 117 metrů a široká 65. Náleží k ní 7 lodí a 14 kaplí. Stavba má jen jednu dokončenou věž vysokou 123 metrů. Hlavní klenbu podpírá 125 nosných sloupů. Jedním z největších pokladů, které katedrála ukrává, jsou Rubensovy obrazy. Slavný malíř vám bude průvodcem prakticky celým historickým jádrem Antverp. Jižně od katedrály dojdete na náměstí Groenplaats (Zelené náměstí) se sochou Rubense v nadživotní velikosti. Severozápadně od katedrály najdete bývalé hlavní tržiště Grote Markt, kterému v současnosti vévodí 67 metrů dlouhá radnice v renesančním slohu a nádherné cechovní domy z 16. a 17. století s pozlacenou sochařskou výzdobou.

Při návštěve Anverp není možné vynechat prohlídku Rubensova domu (Rubenshuis). Byl to právě Peter Paul Rubens (1577 –1640), který se postaral o to, že Antverpy byly považovány za město malířů. Vždyť zde působili i jeho slavní žáci, například Anton van Dyck.  Z ulice vypadá Rubensův dům poměrně nenápadně, ale sotva vejdete dovnitř, ocitnete se na přelomu 16. a 17. století a nahlédnete, jak vypadal život malířovy rodiny, jeho přátel a žáků. Velmi citlivě zrekonstruovaný dům se rozkládá kolem poměrně velké obdélníkové zahrady. Je jasně členěn na soukromé prostory a prostory pracovní, kde vznikala slavná malířská díla. Rubens ostatně nebyl jen vynikajícím umělcem, ale také zdatným obchodníkem. Jeho dílna, kterou tvořila skupina výborných malířů s pečlivě rozdělenými úkoly se vypracovala až k sériové výrobě obrazů. Ve zlatých dobách Antverp zdejší občané ukládali do obrazů peníze, neboť vzhledem k nedostatku půdy a přírodních zdrojů, se umění stalo výhodnou investicí. A tak se s Rubensovými obrazy můžete setkat nejen v jeho domě, ale i v dalších domech bohatých měšťanů (dnes muzeích) a kostelech.


Foto: Rubenshuis    Autor: natsu

Jedním z typických příkladů je dnešní Muzeum Plantin Moretus. V domě původně žila rodina obchodníků s kůží a později tiskařů, Plantin – Moretus, která se s Rubensem přítelila. Tento dům je ale zajímavý především urbanisticky - generace rodiny Plantin – Moretus ho obývaly přes tři sta let. Byla zde vyspělá tiskařská dílna, prodejna knih, rozlehlé soukromé prostory. Svým uspořádáním je dům velmi podobný Rubensovu domu. Když rodina Anverpy kolem roku 1900 opouštěla, rozhodla se dům s kompletním zařízením soukromých prostor i dílen přenechat městu, které ho úspěšně udržuje v původním stavu dodnes. Jen málo domů může poskytnou tak skutečný obraz života tehdejších obyvatel, jako právě tento.

Současné Antverpy už nejsou tolik spojovány s Rubensem či malíři, daleko častěji o nich slyšíme jako o městě diamantů. Brusiči diamantů se tu usadili už v 16. století a tradice tohoto unikátního řemesla je ve městě živá dosud. Umění zdejších brusičů je známo po celém světě, proto také místní diamantová burza patří k těm nejvyhledávanějším. Většina současné světové produkce diamantů prochází právě Antverpami. Na náměstí královny Astrid najdete muzeum diamantů, jehož prostory lze „interaktivně“ projít v kombinovaném virtuálním a skutečném prostoru. Hodně se zde o diamantech poučíte. Virtuální průvodce vás provede světovými nalezišti, můžete si vybrat konkrétní diamant a opět pomocí virtuálního průvodce zjistit kvalitu, počet karátů, cenu. Také můžete obdivovat nezaměnitelnou krásu vzácných diamantových šperků, a to jak historických, tak šperky z kolekcí současných návrhářů. Uvidíte i brusičské umění zdejších mistrů a vznik krásných briliantů. V těsném sousedství muzea se můžete projít „diamantovými uličkami“ ve čtvrti Zurenborg, kde je jedno zlatnictví za druhým. Jedná se o nejstřeženější část města, která je pod přísnou ostranou skrytých kamer! Například v ulici Appelmansstraat je obchod Diamondland, kde se každou sobotu od 14 do 17 hodin předvádí broušení diamantů. Můžete se projít i nejvýznamnější diamantovou burzou světa v ulici Lange Herentalsestraat.

Ale chození už bylo dost a tak je třeba taky na chvíli ulevit nohám a dopřát si i nějaký ten kulinářský zážitek. Antverpy jsou vyhlášeným rájem pro milovníky dobrého jídla. Příjemných hospůdek je tu nespočet, mezi nejnavštěvovanější patří Pelgrom a De Vagant, z restaurací pak Brasserie Appelmans či frietkot Max. Pokud si budete chtít v některé z hospůdek posedět a najíst se, počítejte s delší dobou než jste zvyklí u nás. V Belgii znamená oběd či večeře v restauraci obřad, posezení s přáteli, kde nikdo nespěchá. Nemáte-li tolik času, skočte alespoň na belgické pivo! Ochutnat tu můžete až 500 druhů, od světlých piv, po tmavé až například po třešňové. Jak se v Antverpách pivo vaří zjistíte jednoduše návštěvou místního pivovaru De Koninck. Exkurze prohíbají jak původními prostory, tak i supermoderní výrobou.

Při návštěvě Antverp nesmíme opomenout ani sladkou tečku, kdo by totiž neznal slavné belgické pralinky? Některé z nich vznikají právě tady. Můžete nahlédnout například do dílny mistra cukráře, pan Burie, který jedny takové proslulé pralinky vyrábí. V samém srdci města vytváří pod rukama malá čokoládová umělecká díla. Neméně proslulé jsou také místní pralinky z dílny DelRey.

Výčet zajímavostí, které Antverpy ukrývají, ještě zdaleka nekončí. V devadesátých letech získalo město další „nálepku“, a to „město módy a designu“. O tu se zasloužili především absolventi zdejší Královské akademie výtvarných umění, kteří Antverpy v tomto směru zviditelnili v mezinárodním měřítku. Za návštěvu stojí hlavně butiky Antverpské šestky, především obchod nejkontroverznějšího z návrhářů Driese van Notena v ulici Nationalestraat.

Za zmínku jistě stojí i místní zoologická zahrada, umístěná netradičně uprostřed města. Patří k nejstarším zoo světa a obývá ji přes 4000 zvířat.

- luk -

Článek byl zobrazen 11 888 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko