Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Zvonící Mechelen

Belgické město ležící přesně v půli cesty mezi Bruselem a Antverpami zaujme na první pohled svým historickým půvabem. Osobité kouzlo má však hlavně pro milovníky zvonkohry. Tomuto netradičnímu starosvětskému umění se zde vyučují zájemci z celého světa na zcela unikátní vyoké škole!

Tato specifická „Vysoká škola hry na zvonkohru“ působí na našince poněkud absurdně, ale v Belgii má významné postavení. Jenom ve Flandrech se den co den rozezní přes sto zvonkoher, stará se o ně třicet zvonkohráčů, kteří na nich čas od času pořádají nevšední koncerty. Hned dvě zvonkohry ukrývá katedrála svatého Rumolda (Sint-Romboutskathedraal), která je dominantou města. Vznikala v průběhu 13. až 16. století ve stylu brabantské gotiky. Se svou 97 metrů vysokou věží a dvěma zvonkohrami dohromady s 98 zvony je zapsána na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Mechelen je protkán malebnými historickými ukličkami, ve kterých samosebou narazíte na spoustu zajímavých budov i řadu kostelů, k nejvýznamnějším patří například kostel sv. Jana nebo barokní bazilika sv. Petra a Pavla. „To nejlepší“ z městské historie najdete hezky pohoromadě na náměstí Grote Markt. Řada zdejších domů figuruje na Seznamu světového dědictví Unesco, jako například bývalá tržnice se suknem (Lakenhal) a věž hláska (Belfort), které jsou součástí dnešní radnice. Pod ochranou Unesca jsou také malý a velký „dvůr bekyní“ (Klein Begijnhof a Groot Begijnhof). Na náměstí stojí mimo jiné i palác Markéty z Yorku, nevlastní babičky císaře Karla V., který v Mechelenu vyrůstal do svých sedmnácti let. Palác s gotickou fasádou dnes slouží umění a je v něm vyhlášené divadlo. Nedaleký palác Markéty Rakouské, tety Karla V., byl původně sídlem vrchního soudu a dnes slouží jako justiční palác. Jeho dokonale upravené renesanční zahrady jsou přístupné veřejnosti.

Mechelen byl v minulosti poměrně významným centrem, a to nejen proto, že zde vyrůstal budoucí císař! Archeologické nálezy dokazují dávné osídlení oblasti, bylo zde odkryto asi pět dřevěných domů a osmimetrová kanoe z dubového kmene. Další nálezy poukazují na osídlení galskými Římany a následně také germánskými kmeny. Od roku 1303 měl Mechelen městská práva, začalo mu období rozkvětu, ale také rivality s Antverpami. Díky Karlu Smělému získal Mechelen „navrch“ a například až do Velké francouzské revoluce byl sídlem vrchního soudu. V pozdním středověku značně zbohatl obchodem se suknem a v první polovině 16. století, za vlády Markéty Rakouské, byl dokonce  hlavním městem tehdejšího Nizozemí. Roku 1559 se stal Mechelen sídlem arcibiskupství, a tím i hlavním duchovním městem Nizozemí. V roce 1572 ho vypálili Španělé, a musel být celý přestavěn. Ne nadarmo se ale říká, že všechno zlé je pro něco dobré, a tak v tomto období začala v Mechelenu tradice výroby nábytku, která přetrvává dodnes. Významné stopy zanechal Mechelen i v průběhu Průmyslové revoluce. Roku 1835 byla mezi ním a Bruselem otevřena první železniční trať na evropském kontinentu. Mechelen se stal belgickým železničním uzlem, to přispělo například k rozvoji různých odvětví kovodělného průmyslu, mimo jiné i železničního strojírenství, které je ve městě významně zastoupeno ještě dnes.

A co zajímavého nabízí současnost města? Nechybí tady starodávné povozy, které turisty v pravidelných intervalech naloží a projedou s nimi poklidné uličky plné barev, obchůdků a kaváren. Pro děti má Mechelen připravený skutečný poklad – Muzeum hraček (Speelgoedmuseum). Pokud budete mít štěstí, potkáte se tu i s jeho zakladatelem, který v muzeu často pobývá a rád se vyjadřuje k jednotlivých exponátům.

Také milovníci dobrých jídel a chutného moku si v Mechelenu přijdou na své. Kulinární radovánky můžete zahájit v místním pivovaru a restauraci v jednom „Het Anker“, veškeré servírované pokrmy se tu vaří z piva nebo aspoň na pivu! V proslulém starém pivovaru se můžete i ubytovat. Pokud je vám milejší káva než pivo, navštivte některou z mnoha útulných kavárniček, všude vám nabídnou poctivou silnou kávu a vynikající čokoládový dezert! Pro centrum města jsou typické trhy, kde lze nakoupit místní speciality, především různé sladkosti.

Návštěvu Mechelenu je dobré naplánovat například jako součást prodlouženého „belgického“ víkendu. Ideální je spojení s výletem do Bruselu a Antverp, obě města jsou odtud vzdálená pouhých 25 kilometrů.

- luk -

Předchozí články z Belgie:
Gent – město se slavnou minulostí
Objevte Antverpy
Brusel není jen Atomium

Článek byl zobrazen 4 555 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko