Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Oostende - největší belgické přímořské lázně

Oostende (česky Ostende) s přibližně 70 tisíci obyvateli je největším městem na belgickém pobřeží Severního moře. Spadá do provincie Západní Flandry ve Vlámském regionu. Jde o významné lázeňské a přístavní město, které bylo původně vesnicí nacházející se na ostrově Testerep v blízkosti pobřeží.

Název města vznikl složením nizozemských slov „oost“(východ) a „ende“(konec).  Odráží tak skutečnost, že se původní vesnice nacházela na úplném východě ostrova Testerep. Původní ostrovní Ostende získalo v roce 1265 status města, mohly se v něm tedy pořádat trhy. Hlavním zdrojem obživy místních obyvatel byl rybolov, pobřeží Severního moře zde však bylo dosti nestabilní a rozbouřené vody často ostrovany ohrožovaly. V roce 1395 se tak obyvatelé Ostende rozhodli, že založí město nové, které bude ve větší vzdálenosti od moře a dostatečně chráněno velikými hrázemi. Dnes je Ostende situováno na belgické pevnině, přibližně 35 km od hranic s Nizozemskem a 30 km od hranic s Francií.

Tato strategická poloha přinášela městu řadu výhod, ale přitahovala také problémy. Ostende tak muselo poměrně často čelit nepřátelským armádám, které jej chtěly ničit nebo obsazovat. Do dějin města se zapsalo především 3 roky trvající španělské obléhání v letech 1601 až 1604. Na obou stranách tehdy padlo nebo bylo zraněno na 80 tisíc lidí. V roce 1722 byla Karlem VI. založena Ostendská obchodní společnost – Oostende Compagnie, která měla právo zakládat zámořské kolonie. S tím ovšem Anglie a Nizozemí nesouhlasily a vyvinuly takový nátlak, že společnost musela o pět let později ukončit svou činnost. Obě země totiž mezinárodní obchod považovaly za své výsadní právo a nestály o konkurenci.

V 19. století rostla prestiž města díky přízni belgických králů Leopolda I. a Leopolda II., kteří zde rádi trávili dovolenou. Později se přidali ještě další belgičtí šlechtici, evropští monarchové a společenská smetánka. V tomto období vznikaly v Ostende významné památníky a vily. Nakonec získalo Ostende přívlastek „královna belgických přímořských letovisek“ a staly se z něj lázně evropského formátu. Tento zlatý věk dnes připomínají mnohé neoklasicistní budovy zdobené rokokovými prvky. 

Ostende je před rozbouřeným Severním mořem chráněno dlouhou a širokou kamennou hrází se 400 metrovou promenádou, která byla pojmenována po králi Albertu I. Byla postavena podle návrhu francouzského architekta Charlese Giraulta a měla chránit zámožné návštěvníky lázní před deštěm a sluncem. Promenáda je lemována několikapatrovými lázeňskými domy, hotely s bary, nočními podniky a také četnými restauracemi a obchody. Je možné odtud pozorovat ruch na pláži nebo proplouvající zaoceánské lodě. Ostende je dnes místem, kam jezdí trávit dovolenou Belgičané, ale setkáte se zde i se spoustou zahraničních návštěvníků. Pláže jsou poseté lehátky, na nichž je možné se vyhřát na sluníčku, ale voda příliš ke koupání není. I v červnu bývá dosti studená, přesto se ti nejodvážnější a nejotužilejší vrhají do vln.

Při návštěvě Ostende nezapomeňte zavítat do staré rybářské čtvrti protkané úzkými uličkami, které se svažují k místnímu přístavu. Prohlédněte si plachetnici Mercator, která byla pojmenována po vlámském kartografovi, matematikovi a geografovi Gethardu Mercatorovi žijícím v 16. století, jež vypracoval zásady pro tvorbu přesných map. Loď dnes slouží jako prostory pro Námořní muzeum, které opatruje dokumentace o dalekých plavbách (www.zeilschip-mercator.be). 

Nepřehlédnutelnou dominantou Ostende je sto metrů vysoká Evropská věž, která je na vrcholku zakončena vyhlídkovou terasou. Uličky starého města ukrývají také dům malíře Jamese Ensora, který je nyní jeho muzeem. Místnosti jsou z velké části vybaveny autentickým nábytkem. Za návštěvu stojí také původní královské panství Leopolda II. s názvem Domein Raversijde. V jeho těsné blízkosti se podařilo dochovat pobřežní opevnění z obou světových válek. V písku jsou zde v délce 2 kilometrů vyhloubeny zákopy s pozorovatelnami, dělovými stanovišti a ubikacemi vojáků. Uprostřed písečných dun se na pobřeží Severního moře nachází také pevnost Fort Napoleon, kterou nechal v roce 1811 postavit císař Napoleon.

Pokud by vás zajímala historie a folklór města, zavítejte do Historického muzea De Plate, jenž sídlí v budově, která byla v 19. století rezidencí krále Leopolda I. Umístěny jsou zde sbírky týkající se mořeplavby, rybolovu, ale prohlédnout si můžete také pokoj, ve kterém roku 1850 zemřela královna Louise-Marie, nebo obydlí rybáře z roku 1900. Za návštěvu v Ostende stojí také vědecko-zábavní park Earth Explorer, v němž se spojuje zábava s poznáním a experimenty. Na čtyřech velkých simulátorech zažijete zemětřesení, výbuch sopky, tornádo nebo potápění v oceánu (www.earthexplorer.be).

Až si budete chtít odpočinout od ruchu města, zajděte se projít do Leopoldova Parku, který je známý květinovými hodinami. Obklopeni zelení budete také v Maria-Hendrikaparku, kde se můžete nechat povozit i na loďkách na zdejších jezírcích. Jestliže se v Ostende ocitnete první sobotu v březnu, můžete se zúčastnit maškarní dobročinné akce s názvem Bal du Rat Mort (Bál mrtvé krysy), která má více než stoletou tradici. V létě je Ostende zase dějištěm světoznámém festivalu Oostende Jazz, který láká všechny milovníky tohoto hudebního stylu.

- jap - 

Předchozí články z Belgie
Lutych - třetí největší město Belgie 
Leuven - univerzitní město 
Hasselt 
Národní park Hautes Fagnes 
Charleroi - belgická Ostrava 

Článek byl zobrazen 12 418 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko