Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Národní park Hautes Fagnes

Na východě Belgie se rozkládá Národní park Hautes Fagnes, jehož název by se dal doslovně přeložit jako „vysoké bažiny“. Jde o náhorní plošinu s bažinatou krajinou, ve které se nachází také nejvyšší belgická hora Signal de Botrange (694 m. n. m.). Velká část území je součástí německo-belgického národního parku Hohes Venn-Eifel (Hautes Fagnes-Eifel).

Náhorní plošina, na níž se Hautes Fagnes rozprostírá, je situována mezi Ardenami a vrchovinou Eifel. Je součástí belgické provincie Lutych a také německých spolkových zemí Porýní – Falc a Severní Porýní – Vestfálsko. Sama chráněná přírodní oblast Hautes Fagnes má rozlohu 4100 hektarů a je tak největší přírodní rezervací v Belgii. Je tvořena převážně rašeliništi, vřesovišti a lesy, které jsou domovem výjimečných zvířecích i rostlinných druhů typických pro chladné a vlhké podnebí.

Hautes Fagnes se stal útočištěm pro rysy, kočky divoké, tetřívky obecné, jeleny, srnce, divoká prasata a další druhy živočichů. Typickým rostlinným druhem pro tuto oblast je narcis žlutý, který byl v minulosti dokonce intenzivně sbírán. Používal se totiž v období Velikonoc k barvení vajec. Aby se předešlo devastaci, je v současnosti jeho sběr přísně kontrolován, povolena je jedna kytka na osobu. Ke vzácným a málo rozšířeným druhům rostlin v této oblasti Belgie patří například masožravá rosnatka okrouhlolistá, koprník štětinolistý, sedmikvítek evropský, hořec hořepník, četné druhy suchopýrů, vřesovců a rašeliníků. Hojně zde rostou také borůvky a brusinky.

Zdejší vlhké prostředí je ideální pro vznik rašeliny. Rašeliniště v Hautes Fagnes začala vznikat před asi 7500 lety, tedy na konci poslední doby ledové právě rozkladem rostlin, zejména rašeliníků. Vrstva rašeliny v této oblasti tak může být až sedm metrů tlustá. Původně rašeliniště zaujímaly plochu okolo 1000 hektarů, ale v dnešní době jejich celková plocha činí pouhých několik stovek hektarů. Je to způsobeno především tím, že až do poloviny 20. století rašelina z Hautes Fagnes sloužila obyvatelům nedalekých vesnic jako lehce dostupné topivo.

K výraznějším změnám rašelinné krajiny začalo docházet v 19. století, kdy bylo započato masivní vysazování smrků v oblasti. To zcela narušilo původní ekologickou rovnováhu krajiny. V roce 1924 byla v Hautes Fagnes lutyšskou univerzitou zřízena vědecká stanice, která měla za úkol zkoumat toto jedinečné území. V roce 1957 pak konečně vznikl Národní park Hautes Fagnes a roku 1971 pak ještě Národní park Hautes Fagnes-Eifel, který se rozkládá na ploše 2400 km², přičemž 700 km² leží na území Belgie.

Na konci 20. století začalo docházet ke značnému přílivu turistů nejen z Belgie, ale i dalších zemí Evropy. Z toho důvodu musela být zavedena určitá opatření týkající se především usměrňování pohybu lidí po parku. Do některých zón Hautes Fagnes byl z důvodu ochrany přírody omezen přístup a do některých byl dokonce úplně zakázán. Na většině území se dnes návštěvníci mohou pohybovat pouze po vyznačených stezkách, existují ale také místa, kam je vstup povolen pouze s průvodcem. Na území parku bylo také zakázáno pohybovat se od západu do východu slunce. Nastat může také výjimečný stav, kdy je vstup do parku zakázán úplně – v takovém případě jsou vztyčeny červené vlajky.

Řada míst je pro veřejnost uzavřena také v období hnízdění ptáků, tedy od března do konce července. Přesto je i dnes park každoročně zaplavován turisty. V létě přicházejí milovníci přírody, v zimě zase běžkaři. Nejvíce návštěvníků samozřejmě pochází z Belgie, ale další přicházejí z přilehlých oblastí Nizozemska a Německa.

Přestože je nadmořská výška oblasti velmi nízká, má Hautes Fagnes dosti drsné podnebí. Jsou zde velmi časté srážky, na nejvyšším bodě - hoře Signal de Botrange spadne ročně až 1400 mm srážek. Ničím neobvyklým nejsou husté mlhy a vydatné sněžení, které se někdy protahuje až do května. Nejvíce sněhu v historii zde napadlo 9. února roku 1953 – celkem 1,15 metru. V roce 2004 postihla národní park tragédie v podobě obrovského požáru, který zničil na 150 hektarů bažin v blízkosti střediska Baraque Michel.

Území Národního parku Hautes Fagnes je vymezeno řekami Vesdre, Rour, Warche a Ambléve. Řeky zde vytvářejí hluboká údolí, která jsou tvořena nezalesněnými krajinami bažin a močálů. Nejznámější bažinatou oblastí je Fagne de Malchamps, která je zdrojem vody pro železité prameny v městečku Spa. Pramení zde řeka Wayai a na okraji této bažinaté oblasti bylo vybudováno letiště města Spa. Další známou bažinatou oblastí je Hautes Fagnes sud-occidentales, neboli Jihozápadní Hautes Fagnes. Rozkládá se v blízkosti hory Signal de Botrange a oblíbeného zimního střediska Baraque Michel. Hautes Fagnes nord-orientales, tedy Severovýchodní Hautes Fagnes je na východě ohraničeno řekou Vesdre a prochází tudy silnice z belgického města Eupen do německého Monschau.

Hautes Fagnes sousedí s Rocherathskou plošinou, která ačkoliv má podobné ekologické, geologické i klimatické podmínky, není již součástí parku. Tyto dvě oblasti od sebe odděluje řeka Rour. Při návštěvě parku byste si neměli nechat ujít výstup na 694 metrů vysoký vrchol Signal de Botrange, na němž byla v roce 1933 postavena 28 metrů vysoká kamenná věž. V blízkosti kopce můžete navštívit přírodní centrum „Centre Nature“, kde se dozvíte spoustu zajímavých informací o této oblasti. K dalším zajímavostem patří umělá jezera v blízkosti Robertville a Bütchenbachu. Řada návštěvníků míří do střediska Baraque Michel, kde se naskýtají jedinečné možnosti lyžování a dalších zimních sportů. V centru obce je možné si prohlédnout kapli Fischbach.

Po celém Hautes Fagnes jsou rozesety kříže, které připomínají nešťastné osudy lidí, kteří podcenili nebezpečí této mnohdy nevlídné a bažinaté oblasti. Nejsmutnější je asi La Criox des Fiencés, tedy Kříž snoubenců. Je památkou na milenecký pár, který se tudy v roce 1871 vydal z belgické obce Jalhay do města Xhoffraix pro dokumenty potřebné ke svatbě. Stihla je zde však sněhová vánice a oba zahynuli. Jejich těla byla nalezena asi po dvou měsících.

- jap -

Předchozí články z Belgie:
Charleroi - belgická Ostrava
Zvonící Mechelen
Gent – město se slavnou minulostí
Objevte Antverpy

Článek byl zobrazen 9 250 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko